Natuurmuseum

IVN Etten-Leur e.o. Natuurmuseum
IVN Etten-Leur e.o. Natuurmuseum
IVN Etten-Leur e.o. Natuurmuseum
IVN Etten-Leur e.o. Natuurmuseum
IVN Etten-Leur e.o. Natuurmuseum
De beperkte collectie in het museum kan de bezoeker helpen om de in de directe omgeving voorkomende vogels te herkennen en met die kennis daarna hun gedrag en gewoontes beter te leren. Een gedeelte van onze verzameling dieren is opgesteld in het soort landschap waarin ze meestal verkeren; de meeste vogels hebben namelijk een favoriete leefomgeving.

Bij een rondgang in ons museum kunt u op een aantal manieren te werk gaan. Het kan handig zijn om gebruik te maken van een aanwezige gids. Die kan eindeloos vertellen over de tentoongestelde en zelfs ook over niet-aanwezige dieren. De bezoeker hoeft niet veel kennis vooraf te hebben om alles te begrijpen. Wilt u op eigen gelegenheid rondkijken, dan kunt u uw kennis testen door beneden in de vitrines te beginnen. Daar kan men de vaak rondom ons huis voorkomende soorten bekijken. Verder is er nog een aantal veel voorkomende vogels uit het weide-, bos- en heidegebied te vinden. Ook een aantal roofvogels en uilen is te zien.

Op de verdieping zijn drie diorama’s ingericht. Dat betekent, dat de dieren daar zijn neergezet in hun natuurlijke omgeving. Ruwweg zijn de gebieden te verdelen in weidegebied (vochtig gras- en bouwland), gemengd bos (loof- en naaldbos) en ten slotte heide- en zandgebied. In die leefomgeving bevinden zich niet alleen vogels, maar nog meer dieren die typisch zijn voor zo’n “ecosysteem”. Daarbij is een niet erg selectieve keuze gemaakt. Soms zijn het zeer frequent voorkomende (zoog)dieren, maar er zijn ook wel meer bijzondere dieren te zien.

Er zijn ook nog vogels te zien, die in onze streken weinig voorkomen. Dit komt, omdat de collectie ooit tot stand is gekomen via een schenking (omstreeks 1985) en daarna is uitgebreid via erfenissen. Het is een redelijk beperkte en niet helemaal systematisch opgezette verzameling geworden. Maar in zijn beperkingen toch nog voldoende leerzaam om een kijkje te nemen in de wondere wereld van de vogels.
Om de bezoeker te helpen, staat in een lijstje naast de vitrines de naam van de vogels vermeld. Ook bij de respectievelijke diorama’s staan de namen der dieren vermeld. Wilt u meer details weten over de dieren, dan kunt u die vinden op de aanwezige geplastificeerde kaartjes in de houten kastjes bij de vitrines. Wilt u nog meer weten, dan kunt u de boeken en vogelencyclopedieën raadplegen die we in de kleine bibliotheek op de begane grond hebben verzameld. Daarin staan tijdschriften en boeken over de natuur in iets bredere zin, dus nog wat meer dan alleen kennis over vogels. Deze opgespaarde verzameling is eigenlijk bedoeld als algemene informatiebron voor onze leden, maar ook u staat het vrij om daarin informatie op te zoeken.

Contactpersoon:

Secretaris IVN
secretaris@ivn-etten-leur.nl

 

Locatie:

Lange Brugstraat 61
4871 CM Etten-Leur

 

Reservering aanvragen

 

share: Tip een vriend

Deelnemers: Vanaf 1 deelnemer

Op afspraak.
Te bezoeken/boeken: Iedere dag
Periode: Het hele jaar door