Natuurgebied Liesbos

IVN Etten-Leur e.o. Natuurgebied Liesbos
Het gebied is ruim 220 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen, veelal Zomereiken en Beuken. Het bos staat bekend als het grootste Zomereikenbos van ons land. Op de hogere delen zijn naaldbomen aangeplant. Deze zijn te vinden aan de noordelijke rand van het bos. In het bos zijn ook meerdere vijvers en vennen te vinden. Dankzij de natte, voedselrijke, leemhoudende bodem kent het een bijzondere flora.

Karakteristiek voor het Liesbos zijn de monumentale lanen. Ze zijn aangelegd voor de jacht van de vroegere adellijke eigenaren om hun jachtkoets zo snel en comfortabel te kunnen verplaatsen. Vaak waren de Blauwe reigers het slachtoffer van deze jachtpartijen, doordat er met afgerichte Haviken op hen werd gejaagd.

Een van de speciale plekken is het rondje, ook wel Hemeltje genoemd. Hier staat een grote, oude plataan, omringd door Beuken, waarvan er enkele omgevallen zijn. De plataan wordt als “koortsboom of lapjesboom” gebruikt.

De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies.

Ligging:
Het Liesbos ligt tussen Etten-Leur, Prinsenbeek en Breda. Vanuit Etten-Leur is het bos te bereiken via de Liesbosweg, vanuit Prinsenbeek via de Zanddreef en vanuit Breda via de Leursebaan of via de Ettensebaan. Parkeren is mogelijk op de hoek van de Oude Liesboslaan en Drielindendreef. Ook is er een parkeermogelijkheid via de Zanddreef.

Sinds de Middeleeuwen woont er in het Liesbos een kolonie Blauwe reigers. Andere vogels die te bewonderen zijn: Buizerd, Havik, Sperwer, Bonte vliegenvanger, Koolmees, Pimpelmees, Kuifmees, Matkop, Zwarte mees, Staartmees, Vink, Goudvink, Goudhaan, Zwarte specht, Grote bonte specht, Boomkruiper, Boomklever, Wilde eend. Er komen planten voor als Speenkruid, Bleeksporig bosviooltje, Bosanemoon en Bittere veldkers, Buntgras en Heide.

Contactpersoon:

Secretaris IVN
secretaris@ivn-etten-leur.nl

 

Locatie:

Lange Brugstraat 61
4871 CM Etten-Leur

 

Reservering aanvragen

 

share: Tip een vriend

Richtprijs: vrij toegankelijk
Deelnemers: Vanaf 1 deelnemer

Te bezoeken/boeken: Iedere dag
Periode: Het hele jaar door

Reacties op Natuurgebied Liesbos

schreef

Parkeerplaats in de Liesbos -torendreef-is vaak onbereikbaar ivm het wegdek,kunnen jullie ipv steeds ophogen met aarde het kunnen betegelen of asfalteren?Het is 1 grote hobbelweg met kuilen en bobbels. Het is ook levensgevaarlijk wbt stuiterende kindertjes en loslopende honden die je moeilijk kan ontwijken!

schreef

Al 58 jaar kom ik regelmatig in het Liesbos en tot mijn verbijstering hebben ze alle picknick tafels/banken weggehaald. Waarom ?? Tevens staat het gras op de velden wel heel erg hoog. En het is begin van de zomer!! AUB. gras maaien en de picknickset spoedig terug. Met vriendelijke groet, Mw H. van Weerden

schreef

Goedemiddag, Is het mogelijk op het voorste speelveldje bij de autoparkeerplaatsen in het Liesbos enige picknicktafels te laten plaatsen? Hier zouden veel inwoners van Etten-Leur en Breda blij mee zijn. BVD

Voeg een reactie toe voor
Natuurgebied Liesbos.