Peelwandeling en PEEL PIZZA





De Landschapsverteller werkt samen met Boerderijwinkel vof Rasing.
Boerderijwinkel vof Rasing Lorbaan 17, 5966PG America: Dagelijks verse groenten en streekproducten.
Coming to America soon: # Bak Schuur in de Limburgse Peel #
Binnenkort kun je in de Bak Schuur bij Boerderijwinkel vof Rasing diverse bakworkshops volgen. Houd de berichtgeving hierover in de gaten!
De bakworkshops worden georganiseerd door Beleef Bakkerij Gerards-Steeghs uit Horst:
- Limburgse vlaai bakken
- Worstenbroodjes bakken
- Natuurdesem brood bakken
- PEEL PIZZA bakken
Over de bijzondere workshop PEEL PIZZA bakken.
Cultuurhistorie & Culinair:
Boekweit was het enige landbouwgewas dat geteeld kon worden op het hoogveen in de Peel.
Deze "teeltmethode" heet boekweit brandcultuur.
Het kwam erop neer dat in het voorjaar grote stukken Peel in brand werden gestoken. Het vuur in de bovenste -droge- laag van het veen doofde vanzelf doordat de grondwaterstand reikte tot nét onder het maaiveld. In de ontstane aslaag zaaide men boekweit.
Van het boekweitmeel bakte men boekweit koeken, vaak met spek erin.
Dit goedkope energierijke voedsel was dagelijkse kost voor de duizenden arme turfstekers.
Tegenwoordig wordt het glutenvrije boekweit gezien als een Super Food.
De PEEL PIZZA -met boekweit- wordt tijdens de workshop belegd met verse groenten uit onze boerderijwinkel.
Daarna bak je je eigen gemaakte gezonde -Peel Power Food- in de oven.
De lekkere smaak van de PEEL PIZZA tijdens de gezamenlijke lunch zul je niet snel vergeten.
Voor informatie over de bakworkshops bel je met Beleef Bakker Ard Gerards-Steehgs: 06 15047972
Als buitenactiviteit ná of vóór de workshop is een Peelwandeling met onze landschapsverteller Wiel Steegs, een aanrader. Hij neemt je mee naar natuurgebied De Paardekop bij Ysselsteyn en vertelt daar over turfstekers, de boekweit brandcultuur en het veranderde Peel landschap. Hij is tevens een gecertificeerd gastheer van Geopark Peelhorst en Maasvallei. De Peel krijgt mogelijk binnenkort de status UNESCO Global Geopark. Geologische breuken in de aardkorst van de Peel met daartussen het grote hoogveengebied vormen de basis voor dit Geopark. De nog steeds actieve Peelrand breuk zorgde in 1992 voor een flinke aardbeving die bij veel mensen nog vers in het geheugen ligt.
Informatie over de Peelwandeling met verhalen: Wiel Steegs 06 41166585
Boerderijwinkel vof Rasing Lorbaan 17, 5966PG America: Dagelijks verse groenten en streekproducten.
Coming to America soon: # Bak Schuur in de Limburgse Peel #
Binnenkort kun je in de Bak Schuur bij Boerderijwinkel vof Rasing diverse bakworkshops volgen. Houd de berichtgeving hierover in de gaten!
De bakworkshops worden georganiseerd door Beleef Bakkerij Gerards-Steeghs uit Horst:
- Limburgse vlaai bakken
- Worstenbroodjes bakken
- Natuurdesem brood bakken
- PEEL PIZZA bakken
Over de bijzondere workshop PEEL PIZZA bakken.
Cultuurhistorie & Culinair:
Boekweit was het enige landbouwgewas dat geteeld kon worden op het hoogveen in de Peel.
Deze "teeltmethode" heet boekweit brandcultuur.
Het kwam erop neer dat in het voorjaar grote stukken Peel in brand werden gestoken. Het vuur in de bovenste -droge- laag van het veen doofde vanzelf doordat de grondwaterstand reikte tot nét onder het maaiveld. In de ontstane aslaag zaaide men boekweit.
Van het boekweitmeel bakte men boekweit koeken, vaak met spek erin.
Dit goedkope energierijke voedsel was dagelijkse kost voor de duizenden arme turfstekers.
Tegenwoordig wordt het glutenvrije boekweit gezien als een Super Food.
De PEEL PIZZA -met boekweit- wordt tijdens de workshop belegd met verse groenten uit onze boerderijwinkel.
Daarna bak je je eigen gemaakte gezonde -Peel Power Food- in de oven.
De lekkere smaak van de PEEL PIZZA tijdens de gezamenlijke lunch zul je niet snel vergeten.
Voor informatie over de bakworkshops bel je met Beleef Bakker Ard Gerards-Steehgs: 06 15047972
Als buitenactiviteit ná of vóór de workshop is een Peelwandeling met onze landschapsverteller Wiel Steegs, een aanrader. Hij neemt je mee naar natuurgebied De Paardekop bij Ysselsteyn en vertelt daar over turfstekers, de boekweit brandcultuur en het veranderde Peel landschap. Hij is tevens een gecertificeerd gastheer van Geopark Peelhorst en Maasvallei. De Peel krijgt mogelijk binnenkort de status UNESCO Global Geopark. Geologische breuken in de aardkorst van de Peel met daartussen het grote hoogveengebied vormen de basis voor dit Geopark. De nog steeds actieve Peelrand breuk zorgde in 1992 voor een flinke aardbeving die bij veel mensen nog vers in het geheugen ligt.
Informatie over de Peelwandeling met verhalen: Wiel Steegs 06 41166585














Het-UITstapje.nl is een affiliate partner van bol.