Op bezoek bij de dorpsdokter

Museum de Dorpsdokter Op bezoek bij de dorpsdokter
Museum de Dorpsdokter Op bezoek bij de dorpsdokter
Museum de Dorpsdokter Op bezoek bij de dorpsdokter
Door een flinke verbouwing in 2009 is het museum één grote moderne expositieruimte geworden, met ook diverse doorkijkjes naar de molen. Behalve de dorpsdokter is er nu ook meer ruimte waar de apotheker, de tandarts, de fysiotherapeut en de wijkverpleegster een plek hebben gekregen. In de opstelling “van alchemist tot apotheker” kunt u zien hoe deze “medicijnman” is geworden tot wat hij nu is, met prachtige destilleerapparaten, retorten, haksel- en snijplanken, pillenpersen en tabletteermachientjes uit het verre verleden tot aan de poedervouwmachine (1962) toe.

De opstelling “van knijp- en wrijfdokter via heilgymnast tot fysiotherapeut” is een welhaast unieke expositie van o.a. arm-, been- en zitbaden, kwikdamp- en infrarood-lampen, en allerlei electriseer-, faradiseer- en galvaniseerapparaten die moesten helpen om de gezondheid weer terug te krijgen. Naast primitieve massageapparaten tonen wij u ook een booglamp voor weldadige warmte op buik of rug en ook een roeiapparaat uit de oefentherapie! Daarnaast vindt u in het museum nog enkele vitrines die gewijd zijn aan de EHBO en de alledaagse praktijk van de wijkverpleegster die de moeders rust, reinheid en regelmaat bijbracht.

Ook de collectie heiligenbeelden is een echte aanwinst voor De Dorpsdokter.

Tenslotte is helemaal achterin het museum de heemkundige collectie van de dorpen Hilvarenbeek en Diessen ondergebracht in een aparte opstelling. U kunt daar een authentiek mammoetbot zien, Germaanse urnen, Romeins aardewerk, een graanmolen met handbediening, een schoenmakerswerkplaats, gildezilver en spulletjes die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het museum De Dorpsdokter is nu een gespecialiseerd museum geworden over de geschiedenis van de eerstelijns gezondheidszorg. De typisch Brabantse omgeving met een bedstee, een haardombouw, een Brabantse stoofkachel en een oud markant kozijn staan in dienst van de medische collectie. Zij geven het museum de vertrouwde sfeer die zo kenmerkend is voor de Brabantse Kempen.

Contactpersoon:

Info
013 - 505 40 93
museumdedorpsdokter@hotmail.com

 

Locatie:

Doelenstraat 53
5081 CK Hilvarenbeek

 

Reservering aanvragen

 

share: Tip een vriend

Richtprijs: € 2 volwassenen, € 1,00 Kinderen (5 - 12 jr)
Deelnemers: Vanaf 1 deelnemer

Kijk op http://www.museumdedorpsdokter.nl/opening.htm voor meer details.
Te bezoeken/boeken: Iedere dag
Periode: Het hele jaar door

Overige activiteiteiten van Museum de Dorpsdokter:

Het hele museum is smullen van vroeger!
Museum de Dorpsdokter
Hilvarenbeek

Toegankelijkheidsinformatie

Reacties op Op bezoek bij de dorpsdokter

 

Er zijn nog geen reacties. Voeg als eerste een reactie toe voor Op bezoek bij de dorpsdokter.


BoekenBoeken


Heerlijk online winkelen bij Het-UITstapje.nl!


Koop 'keiskôn spullekes' en interessante 'hebbedingeskes' (gadgets), streekproducten, boeken en muziek
vanuit Brabant en Limburg gewoon bij 'de winkel van ons allemaal'!Het-UITstapje.nl is affiliate partner van bol.com