Museum Ton Smits Huis

Ton Smits Huis Museum Ton Smits Huis
Ton Smits Huis Museum Ton Smits Huis
Ton Smits Huis Museum Ton Smits Huis
Eind 1983 opende museum Ton Smits Huis de deuren. Dit museum is geheel gewijd aan het werk en leven van beeldend kunstenaar Ton Smits (1921-1981). Smits' artistieke nalatenschap vormt de kern van de museumcollectie.

Deze collectie telt circa twintigduizend originele cartoontekeningen en potloodschetsen (voortekeningen) én enkele honderden schilderstukken.

Het vroegere atelier van het Ton Smits Huis is ingericht als expositieruimte. Verschillende foto's geven een impressie van het atelier , zoals dat eruit zag toen Ton Smits er nog dagelijks werkte.

In het atelier is een ruime keuze uit de grote verzameling originele cartoontekeningen van het museum opgesteld. Met het Amerikaanse woord “cartoon” wordt een humoristische tekening of een getekende grap bedoeld. Een cartoon kan bestaan uit één tekening (met of zonder onderschrift), maar kan ook de vorm van een korte strip hebben en zijn opgebouwd uit meerdere tekeningen (cartoonstrip).

Ton Smits tekende het merendeel van zijn cartoons in de jaren '50, '60 en '70 van de twintigste eeuw. Sommige van zijn cartoons zijn duidelijk “gedateerd”; zij bieden de bezoeker een blik op het recente verleden (in de VS). Zij zijn een herinnering aan en een document van de tijd van vervaardiging. Andere cartoons van Smits' hand zijn door de tijdloosheid van het onderwerp (én van de humor) actueel gebleven. Deze cartoons zouden ook vandaag de dag getekend kunnen worden. Wat al de cartoons van Ton Smits in ieder geval gemeen hebben, is hun grote kunstzinnige waarde. Iedere cartoon is een klein kunstwerkje op zich!

In de atelierruimte van het Ton Smits Huis is ook een afgeschermd kamertje met een lichtbakje te bezichtigen. Ton Smits noemde deze knusse ruimte - voorzien van radio én platenspeler - zijn “Tekendoos” . Hier schetste en tekende hij zijn cartoons. In dit kamertje hangen ook enkele tekeningen, die Ton Smits ten geschenke heeft gekregen van beroemde collega-cartoonisten.

De kunstschilder Ton Smits vervaardigde meer dan 600 werken. Hij woonde letterlijk temidden van zijn schilderijen. Vrijwel alle wanden in de atelierwoning hing hij vol met zijn kleurige doeken en panelen –tot de muren van het toilet aan toe! Ook heeft hij enkele meubelstukken van een schildering voorzien. Voor de bezoekers van het Ton Smits Huis zijn enkele vertrekken met schilderijen opengesteld.

Museum Ton Smits Huis belicht tevens het levensverhaal van deze kunstenaar. Smits' biografie wordt in grote lijnen verteld aan de hand van foto's, vroege tekeningen, persoonlijke documenten en krantenknipsels. In een vitrine zijn enkele blijken van erkenning opgesteld, die Smits tijdens zijn leven ontving. Hier wordt onder andere de plaquette met de “Gouden Palm” getoond. Ton Smits ontving deze onderscheiding –de belangrijkste in de toenmalige humor- en cartoonwereld- in 1964 voor een cartoonstrip over een kuikentje. Het zou zijn bekendste cartoon worden.

Museumwinkeltje
In het museumwinkeltje zijn onder andere cartoonboeken, posters en kaarten met afbeeldingen van schilderijen en cartoons van Ton Smits verkrijgbaar.

Locatie:

Jacob Reviuslaan 25
5644 TP Eindhoven

 

Reservering aanvragen

 

share: Tip een vriend

Richtprijs: € 2.50 , kinderen € 2, groepen vanaf 10 personen - € 2 p.p.
Deelnemers: Vanaf 1 deelnemer

Elke woensdag geopend van 11 tot 17 uur. Andere dagen op telefonische afspraak.
Te bezoeken/boeken: Dagen van de week: Wo
Periode: Het hele jaar door

Reacties op Museum Ton Smits Huis

 

Er zijn nog geen reacties. Voeg als eerste een reactie toe voor Museum Ton Smits Huis.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Heerlijk online winkelen bij Het-UITstapje.nl!


Koop 'keiskôn spullekes' en interessante 'hebbedingeskes' (gadgets), streekproducten, boeken en muziek
vanuit Brabant en Limburg gewoon bij 'de winkel van ons allemaal'!Het-UITstapje.nl is affiliate partner van bol.com