Brugkazemat 'Grave zuid'

Graafs Museum Brugkazemat \'Grave zuid\'
Deze kazemat, die behoort tot het type B werd in 1936 gebouwd naar ontwerp van de Dienst de Genie in Nijmegen.
De bouwkosten voor dit 3 verdiepingen tellende verdedigingswerk bedroegen 22.200,- gulden (€ 10.074).
Op de onderste verdieping bevond zich een stroomaggregaat en werden munitie en springstof opgeslagen. Het aggregaat leverde stroom o.a. voor de pomp die de afvoer van de schadelijke kruitdampen en gassen tijdens het schieten verzorgde.
Voor de mitrailleur waren per kazemat ca. 5.000 patronen beschikbaar. Verder was er een munitievoorraad voor het PAG-geschut van 480 patronen, waarvan 50 stuks in de rekken bij het kanon.
Het gebouw was verder voorzien van een munitielift, telefoon en een periscoopaansluiting. De periscoop is alleen nooit geleverd.

Deze kazemat (en ook andere) was oorspronkelijk voorzien van een beschildering die tot doel had de vijand te misleiden.
Een syteem daarvoor was door dhr. Schilderman vastgelegd. Hij had een bureau dat de voorstellen voor de camouflage uitwerkte van alle daarvoor in aanmerking komende kazematten. Op basis van zijn visie, zijn de schijnschietgaten zo contrasterend mogelijk (Dus wit naast donkergrijs en zwart). In de schijnschietgaten zijn loopmonden geschilderd. Een en ander moest er zo uitzien dat de schaduwen van de echte schietgaten werden gemaskeerd.
Ook uit foto's van andere brug/rivierkazematten blijkt dat de Duitsers vaak op de schijnschietgaten schoten. Maar natuurlijk ontdekten ze al snel de lokatie van de echte schietgaten (daaruit werd immers gevuurd!).
Enige jaren geleden is deze beschildering door de Stichting Militaire Traditiekamer Grave opnieuw aangebracht.

In kazemat zuid wordt de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toegelicht. Toen kwamen honderden parachutisten van het 82e Airborne Divisie 504e Parachutisten Regiment in eerste instantie de brug innemen en later Grave en omgeving bevrijden. Een speciale fotolijst is gewijd aan de Amerikaans militair Curtis Morris, geboren op 18 september 1917 in de Amerikaanse plaats Lake Charles, Louisiana. Hij verloor op 17 september 1940 op 23-jarige leeftijd het leven doordat tijdens de parachutesprong in Velp zijn parachute niet goed open ging.

Locatie:

St.Elisabethstraat 10 A
5361 HK Grave

 

Reservering aanvragen

 

share: Tip een vriend

Richtprijs: Gratis
Deelnemers: Vanaf 1 deelnemer

Voor meer informatie zie: http://www.graafsmuseum.nl/Main/Museum.html?page=Bezoekersinfo
Te bezoeken/boeken: Iedere dag
Periode: Het hele jaar door

Toegankelijkheidsinformatie

Reacties op Brugkazemat \'Grave zuid\'

 

Er zijn nog geen reacties. Voeg als eerste een reactie toe voor Brugkazemat \'Grave zuid\'.