Wandeling TIJDREIS door de Limburgse Peel....
*** BELEEF dit Peelverhaal in een nooit ontgonnen stukje Peel, natuurgebied Aan de Paardekop te Ysselsteyn ***
Met passie deel ik mijn kennis en hobby als Landschapsverteller en Gastheer van het Geopark Peelhorst & Maasvallei i.o.
Gewapend met oude topografische kaarten, afbeeldingen en foto's, maken we een reis door de tijd.
De Landschapsverteller vertelt over turfstekers, Boekweit brand cultuur, Boekweitkoek en Peel Pizza.
Ook over de Peelrandbreuk, het onzichtbare mysterie in de aarde onder de Peelhorst.
Mijn favoriete plek in het geopark is "Aan de Paardekop" bij Ysselsteyn.
Dit -nooit ontgonnen- Peelrestant heeft een bijzondere aantrekkingskracht.
Het is dé locatie in de Peel waar Peelverhalen en -sagen hun oorsprong hebben.
De uitkijktoren laat ons uitkijken over de mythische Peel.
De eeuwenoude landbouwmethode "Boekweit brandcultuur", die het mogelijk maakte Boekweit te verbouwen op het veen, werd op de Peelhorst veel toegepast.
De Peelwerkers bakten er Boekweitkoek mee. In het Limburgs: Bôkgeskook.
Dit was dagelijks voedsel voor de arme bevolking van de Peel.
Tegenwoordig is Boekweit het Superfood dat voedingsdeskundigen aanraden als gezonde graanvervanger voor mensen met een gluten-intolerantie.
Startpunt: Parkeerplaats Paardekopweg Ysselsteyn.
Draag goede wandelschoenen!
Met passie deel ik mijn kennis en hobby als Landschapsverteller en Gastheer van het Geopark Peelhorst & Maasvallei i.o.
Gewapend met oude topografische kaarten, afbeeldingen en foto's, maken we een reis door de tijd.
De Landschapsverteller vertelt over turfstekers, Boekweit brand cultuur, Boekweitkoek en Peel Pizza.
Ook over de Peelrandbreuk, het onzichtbare mysterie in de aarde onder de Peelhorst.
Mijn favoriete plek in het geopark is "Aan de Paardekop" bij Ysselsteyn.
Dit -nooit ontgonnen- Peelrestant heeft een bijzondere aantrekkingskracht.
Het is dé locatie in de Peel waar Peelverhalen en -sagen hun oorsprong hebben.
De uitkijktoren laat ons uitkijken over de mythische Peel.
De eeuwenoude landbouwmethode "Boekweit brandcultuur", die het mogelijk maakte Boekweit te verbouwen op het veen, werd op de Peelhorst veel toegepast.
De Peelwerkers bakten er Boekweitkoek mee. In het Limburgs: Bôkgeskook.
Dit was dagelijks voedsel voor de arme bevolking van de Peel.
Tegenwoordig is Boekweit het Superfood dat voedingsdeskundigen aanraden als gezonde graanvervanger voor mensen met een gluten-intolerantie.
Startpunt: Parkeerplaats Paardekopweg Ysselsteyn.
Draag goede wandelschoenen!